Architectonisch beton, wat is het?

Er wordt wel eens gesproken over diverse soorten beton. Zo kennen we gewapend beton, sierbeton, maar er bestaat ook zoiets als architectonisch beton, maar wat is dat eigenlijk? In dit artikel proberen we je daar wat meer over te vertellen en hopelijk ben je aan het einde van het artikel een stuk wijzer.

Architectonisch beton kent zo zijn voordelen en nadelen, wat deze zijn zullen we verderop in het artikel even aanhalen. We beginnen met het beantwoorden van de ‘wat is het’ vraag.

Wat is architectonisch beton?
Architectonisch beton is een type beton dat doorgaans op een externe locatie wordt gefabriceerd en vervolgens wordt vervoerd naar de bouwlocatie waar het beton wordt gebruikt. Het beton is vrij groot, hoewel het wel vrij eenvoudig is te vervoeren en op te slaan op externe locaties. Hierdoor kan er eenvoudig een voorraad op worden gebouwd en hoeft de daadwerkelijke bouwlocatie er niet onder te lijden. Architectonisch beton kan enorm goed worden gebruikt voor de versiering van gebouwen en architecten zijn er dan ook enorm lyrisch over. Het heeft haar naam daar dan ook voor een groot deel aan te danken.

Wat zijn de voordelen?
De grootste voordelen van het type beton begint met het feit dat het op afstand gebouwd kan worden en dat daar dan ook een voorraad kan worden gerealiseerd. Hierdoor kan er in het voren worden geproduceerd en hoeft de bouwlocatie waar het beton zal worden gebruikt er niet onder te lijden. Bovendien ziet het architectonische beton er ook nog eens erg stijlvol uit. Het bouwproces kan hierdoor op schema blijven verlopen en zal de constructie aan het einde van het proces stevig en stijlvol zijn onderbouwd. Precies de facetten die architecten zo graag met elkaar combineren.

Wat zijn de nadelen?
Nadelen kunnen zijn dat het beton lastig op plaats van bestemming kan worden afgeleverd wegens moeilijk te bereiken wegen, maar een nadeel is ook dat het realiseren van de voorraad niet bij kan blijven bij het bouwproces of andersom. Hierdoor kan men met relatief grote overschotten komen te zitten waar men niet zo 1, 2, 3 een ander bestemmingsplan voor hebben.

Comments are closed.