Leuk en verantwoord speelgoed kiezen. Hoe doe je dat?

Speelgoed kopen voor kinderen is niet moeilijk: er zijn diverse speelgoedwinkels en ook online is er genoeg te vinden. Maar wat is geschikt voor welke leeftijd en hoe verantwoord is jouw keuze? Juist de overvloed aan speelgoed kan de keuze moeilijk maken. Met deze richtlijnen kan ook jij tot een goed besluit komen!

speelgoed_kinderen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Algemene tips bij het kiezen van speelgoed
Het leukste speelgoed is speelgoed dat past bij de belevingswereld van het kind.  Een kind van 1 heeft immers hele andere behoeftes dan een kind van 10. Om nog maar te zwijgen over zijn of haar motorische ontwikkeling, waardoor lang niet al het speelgoed geschikt is. Hoe jonger het kind, hoe meer het nog in een fantasiewereld leeft. Wat voor ons een simpel blokje is, verandert voor je peuter bijvoorbeeld in een huisje. Geef het dus de ruimte om met deze fantasiewereld aan de slag te kunnen. Ook letterlijk gezien moet er ruimte zijn om te kunnen spelen. Bewegingsvrijheid is van groot belang.

Let op de veiligheid van het speelgoed. Zit alles goed vast, zitten er geen splinters aan. Vooral bij jonge kinderen is het van belang dat het voorwerp in de mond gehouden kan worden zonder dat er verstikkingsgevaar is of dat er gevaarlijke chemische stoffen vrij komen. Kleine kinderen stoppen nu eenmaal alles in hun mondje om de spulletjes te leren kennen. Kleurgebruik kan stimulerend werken. Felle kleuren zijn vaak bij het jonge grut in trek. Als je, als ouder, interesse toont in het spel, kom je vaak zelf wel op leuke ideeën voor bijvoorbeeld volgende verjaardagen.

Speelgoed voor iedere leeftijd
Weet je niet zo goed waar een kind van een bepaalde leeftijd van houdt of wat geschikt is voor hem of haar? Laat je leiden door de persoonlijke ontwikkeling en probeer te bedenken waar zijn of haar interesses liggen. Zorg er wel voor dat je het kindje niet overschat. Speelgoed dat “op de groei” gekocht wordt, is enorm frustrerend voor de ontvanger en daarmee dus alles behalve leuk! Spelletjes zijn altijd een goed idee, zo leren kinderen om te gaan met winnen en verliezen, met samenwerken en oplossingen bedenken. Maar ook hier geldt, bij de allerkleinsten moet het wel een beetje behapbaar blijven.

Speelgoed 1 jaar
Voor de allerjongste mensjes is al veel speelgoed te vinden. Baby’s willen graag dingen voelen en ontdekken. Let op de kleurtjes! De eerste maanden kan het kindje nog niet scherp zien, waardoor felle kleuren of juist zwart/wit het duidelijkst voor hem is. Zachte babykleurtjes zijn dus vooral leuk voor de ouders, maar minder aantrekkelijk voor het kleintje zelf. Favoriet speelgoed tot 1 jaar zijn rammelaars en muziekdoosjes: geluidjes vindt een baby namelijk prachtig. Let goed op of het voorwerp makkelijk vast te houden is met de kleine knuisjes.
Peuters: lekker lezen met papa en mama
Als ze de kans krijgen in de speelgoedwinkel, dan stappen kleine peuters graag rond met loopwagens. Hoe ouder ze worden hoe sneller dit gaat. Tip bij het kiezen van speelgoed voor peuters: bij boekjes zijn vooral prentenboekjes populair met bijvoorbeeld een mooie tekening of foto per pagina. Het liefst van dagelijkse tafereeltjes, zodat het kindje het kan aanwijzen en benoemen.
Om zich niet alleen te voelen en altijd een vriendje bij de hand te hebben zijn knuffels ook favoriet. Verkleden begint ook leuk te worden, als het nog maar niet te ingewikkeld is. Een speelgoedkist om al het speelgoed in op te slaan is ook leuk. Alles kan netjes opgeruimd worden en voor de kleine dreumes is het duidelijk waar hij zijn spulletjes kan vinden.

Het leukste speelgoed voor kleuters
Kinderen leren door hun ouders na te doen. Speelgoedwinkels staan er vol mee: spulletjes die de ouders in het echt gebruiken, maar nu nagemaakt van plastic of hout. Schoonmaakspullen zoals stofzuigers, bijvoorbeeld. Gezellig samen met papa of mama schoonmaken. Of klussen met je eigen gereedschap set. Maar ook poppenhuizen, theeserviesjes, keukentjes of een winkeltje zijn ideaal om de echte wereld te leren kennen en na te doen. En maak van die speelgoedkist maar een verkleedkist, want verkleden is het einde! Boekjes kunnen nu ook uit echte verhaaltjes bestaan, die je als ouder voor kunt lezen. Zelf muziek maken wordt erg leuk gevonden. Een speelgoed keyboard biedt dan veel variatie. Maar met een trommel is uiteraard ook niks mis. Dit speelgoed kan zeker nog jaren mee, want muziek maken blijft leuk!

Speelgoed kiezen voor 6-12 jaar
Hoewel het soms lijkt alsof de speelgoedwinkel vol staat met games, valt er gelukkig nog genoeg over om ook uit te kiezen. Natuurlijk zullen de kinderen blij zijn met een spel voor de computer of game console (let goed op de leeftijdscategorie), maar het is belangrijk om het meisje of de jongen ook op een andere manier uit te dagen. Zeker nu ook het onderwijs de kinderen al regelmatig achter een beeldscherm zetten, is het verstandig om ze thuis uit te dagen iets anders te gaan doen. Heerlijk buitenspeelgoed, bijvoorbeeld. Stimuleer ze om lekker buiten te spelen door ze speelgoed te geven wat ze uitdaagt tot leuke avonturen. Heerlijk skaten met je vriendjes, knikkeren op het woonerf, voetballen op het grasveld of maak het spannend door ze een walkie talkie te geven.
Voor binnen kun je denken aan knutselspulletjes, modelauto’s of op afstand bestuurbare auto’s, robotjes, modelbaan en er zijn ook kinderen die de ouderwetse legpuzzels wel kunnen waarderen. Muziek blijft ook een ding wat deze kinderen nog altijd leuk vinden. Naast de goedkopere keyboards uit de speelgoedwinkel, kun je ook denken aan een heuse gitaar die qua maat is aangepast aan kinderarmen. Gezelschapsspellen zijn ook nog steeds super leuk om cadeau te geven. Uiteraard al helemaal als de ouders meedoen en het kind even lekker alle aandacht krijgt!

Speelgoed van het jaar
Vind je het nog steeds behoorlijk lastig? Dan is er nog een tip: kijk eens naar het speelgoed van het jaar. Ieder jaar wordt er deze verkiezing gehouden. Per leeftijdsgroep wordt er door een vakjury bepaald welke artikelen meedingen naar deze nominatie. Hierbij wordt o.a. gelet op de kwaliteit, of het aansluit bij de leeftijd, of het voor langere tijd leuk is en of de verhouding tussen prijs en kwaliteit wel goed is. Vervolgens mag de consument op deze genomineerde artikelen stemmen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan kun je hier dus waarschijnlijk goed mee geholpen zijn. Je mag er immers van uitgaan dat de producten kwalitatief goed zijn, aansluiten bij de belevingswereld van het kind en je er niet teveel voor hoeft te betalen! Een goede prijs-kwaliteit verhouding dus.

 

Comments are closed.