Tips voor wanneer je wijsheidstanden getrokken worden

Bij veel mensen is het op een bepaald moment nodig om de verstandskiezen te laten trekken. Dat kan nodig zijn om te voorkomen dat ze andere tanden zullen wegdrukken of beschadigen of omdat ze in de weg zitten voor een kaakoperatie. Verstandskiezen hebben geen speciale functie, ze kunnen dus zonder probleem verwijderd worden. De verstandskies trekken wordt door een specialist gedaan en gebeurt onder verdoving. Wanneer die verdoving is uitgewerkt, kunnen de mond en kaken voor een vervelend gevoel zorgen. Daarom hier enkele tips voor wat je moet doen. 

  1. Goede pijnstillers

Als de verdoving uitwerkt, kan je in het begin nog fel pijn hebben. Dan zijn goed pijnstillers onmisbaar. In de meeste gevallen zal de arts na het trekken een voorschrift meegeven waarmee je pijnstillers en mondspoelmiddel kan uithalen bij de apotheker. Dit kan je niet zelf doen, laat ze halen door iemand anders zodat jij meteen naar huis kan gaan. Ookal voel je nog geen pijn, toch neem je best de pijnstillers in. Zo niet kan je wel eens hevige pijn krijgen achterna en moet je dan nog wachten tot de pijnstiller werkt.

  1. Verkoeling

Je kan je wangen en dus kaken best meteen koelen om zwelling te voorkomen. Ga lekker op de bank of in bed liggen en leg een ijspack op de kaken waar er tanden getrokken zijn.

  1. Vloeibaar voedsel

Omdat je je mond niet goed zal kunnen openen en je kauwen nog pijnlijk aan zal kunnen voelen, kan het moeilijk zijn om vast voedsel te eten. Dat probleem kan enkele dagen duren, afhankelijk van patiënt tot patiënt. Zorg er daarom voor dat je genoeg vloeibaar voedsel in huis hebt. Vraag je moeder om een kom soep te maken, koop yoghurt en vla of eet een bakje ijs, dat zorgt ook nog eens voor goede koeling.

Comments are closed.