Wat is Diabetes Mellitus?

Diabetes Mellitus (suikerziekte) is de meest voorkomende aandoening In Nederland. Bijna 1 miljoen personen hebben de diagnose diabetes en bijna 200.000 mensen zijn zich hier nog niet van bewust van het feit dat ze diabetes hebben.

Het aantal personen met diabetes is de laatste 10 jaar aanzienlijk gestegen en de verwachting is dat het aantal de komende jaren ruim boven de 1 miljoen zal uitkomen. Dit heeft de RIVM geconcludeerd, een schrikbarende conclusie van het RIVM.

Wat is Diabetes Mellitus?

Diabetes Mellitus (ook wel suikerziekte genoemd) is een aandoening van de pancreas (alvleesklier). De alvleesklier is verantwoordelijk voor de productie van insuline maar bij deze aandoening produceert het te weinig van het hormoon insuline.

Het menselijk lichaam zorgt er normaal gesproken voor dat er precies genoeg insuline aanwezig is in het lichaam om de bloedglucose in de cellen te krijgen. De bloedsduikerspiegel blijft hierdoor binnen de. Mensen met diabetes hebben dit evenwicht van insuline en bloedglucose niet.

Er worden 2 types van diabetes onderscheiden;

Diabetes type 1: Er wordt geen insuline meer aangemaakt door het lichaam waardoor er een chronisch insuline tekort is. De pancreas produceert het hormoon insuline niet meer. Dit wordt ook wel ‘juveniele diabetes’ genoemd omdat het vaak op jonge leeftijd bij kinderen wordt gediagnosticeerd.

Diabetes type 2: De alvleesklier maakt nog wel insuline aan maar het is te weinig voor het lichaam om goed te kunnen functioneren. Daarnaast reageert het gevoelig op de insuline waardoor de werking van dit hormoon niet goed is. Dit wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd omdat de diagnose vaak op oudere leeftijd wordt gesteld.

Veel voorkomende complicaties bij suikerziekte

Als gevolg van dit insuline tekort wordt de bloedglucosespiegel te hoog. Dit zorgt voor te hoge bloedsuikerwaarden dat schadelijk is voor de gezondheid. Bij langdurige hoge suikers in het bloed is er een grote kans op ernstige complicaties. Veel voorkomende complicaties zijn:

  • Diabetische retinopathie: beschadiging van het oog
  • Nierziekten: nefropathie
  • Hart- en vaatziekten: bijvoorbeeld atherosclerose
  • Diabetische (poly)neuropathie: complicaties aan de zenuwbanen waardoor er een verminderd gevoel in de ledematen ontstaat.

Als gevolg van de neuropathie worden de wondjes die kunnen ontstaan minder goed gevoeld. Hierdoor kunnen er nare complicaties en ontstekingen ontstaan omdat het niet tijdig wordt opgemerkt. Vaak ontstaan deze wondjes bij de voeten. We spreken dan van een diabetische voet met ernstige gevolgen. In het ergste geval is amputatie van de tenen of voet noodzakelijk.

Bij amputatie van een voet kunnen er beperkingen ontstaan in de mobiliteit. Om toch mobiel te blijven kun je overwegen om gebruik te maken van hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een rollator of scootmobiel.

 

Comments are closed.